Vlaštovičník větší

Vlaštovičník větší

24. 10. 2019, 13:28

Popis

Vlaštovičník je vytrvalá, 30 až 100 cm vysoká bylina s oranžovým mlékem. Lodyha je větvená a chlupatá. Listy jsou střídavé, řapíkaté, horní až přisedlé. Květy jsou ve 2 až 6květých okolcích, jsou také žluté a 4četné. Kvete v květnu až v září.

Vlaštovičník větší

zdroj: google.com

Výskyt

Vlaštovičník najdeme na návsích, v zahradách, rumištích, podél cest a zdí. Preferuje výživné, vlhké, dusíkaté půdy.

 

zdroj: google.com

Použití

U Vlaštovičníku sbíráme nať a to na počátku květu nebo oddenek i s kořeny. Nať se seřezává asi 10 cm nad zemí a suší se při teplotě do 35°C. Usušenou drogu uchováváme ve tmě a občas je dobré ji dosušovat, protože často plesniví. Oddenek s kořeny sbíráme na podzim, kdy obsahuje nejvíce účinných látek. Sušit by se měla co nejrychleji, nejlépe umělým teplem do 75°C.

Droga má fytoncidní, sedativní účinky, také uvolňuje křečovité bolesti, roztahuje cévy, prohlubuje srdeční činnosti, uvolňuje křeče bronchů a střev, zvyšuje tvorbu žluči, působí antibioticky, tlumí dráždivý kašel, preventivně působí antiastmaticky, tlumí křeče v močovém ústrojí, snižuje bušení srdce, reguluje menstruaci, zevně působí na mikrobiální ekzémy, na špatně se hojící nebo hnisavé rány, na bércové vředy. Byla prokázána i cytostatická účinnost některých alkaloidů, zejména na rakovinu kůže, pro vysokou toxicitu je však využití této vlastnosti vyloučené.

Droga se nejčastěji podává ve formě tinktury, která se dá dobře dávkovat, což je vzhledem k jeho jedovatosti velmi důležité. V žádném případě ale neužívejte vlaštovičník bez dozoru odborníka, jediná bezpečná aplikace je použití mléka na bradavice, musíte si ale být jistí, že se jedná o bradavice. Koupele v silnějším vlaštovičníkovém odvaru se osvědčily při plísní postižených nohou, koupel trvá 10 až 14 min a provádí se 1x až 2x denně.

Vlaštovičníková tinktura

zdroj: google.com

Obsažené látky

V mléce je obsaženo okolo 20 různých alkaloidů, nejvýznamnější je chelidonin, jehož účunek se blíží účinku morfinu. Z dalších alkaloidů je přítomen např.: homochelidonin, protopin, allokryptopin, sanguinarin, chelerythrin, methoxychelidonin, berberin, oxychelidonin, spartein a další. Celkem mléko obsahuje 1-4% alkaloidů, v usušené nati pak 0,4% chelidoninu a dále také kyselina chelidonová, jablečná, citrónová a jantarová, trochu silice a kyseliny nikotinové.

Dále zde najdeme flavonoidy, aminy a enzymy. Mezi hlavní toxické látky patří chelidonin a homochelidonin, které působí na centrální nervový systém, uvolňují křeče hladkého svalstva a působí mírně anesteticky. Sanguinarin působí zpočátku slabě narkoticky, později vyvolává křeče, dráždí střevní peristaltiku, zvyšuje sekreci slin, zevně vyvolává po přechodném pálení znecitlivění kůže. Berberin způsobuje zpočátku podráždění dechu, později jeho ochrnutí a smrt, další alkaloidy se řadí meze křečové jedy způsobující ve velkých dávkách centrální ochrnutí a zástavu dechu.

Květ vlaštovičníku

zdroj: google.com

Po požití vlaštovičníkového mléka se objevuje podráždění silnic a pokožky, mohou se také objevit puchýře. Otrava se projevuje škrábáním v krku, zvracením, krvavým průjmem a močí.

Příspěvek Vlaštovičník větší pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.