Jak vybrat lovecké boty?

Jak vybrat lovecké boty?

14. 10. 2018, 08:56

Pokud jdeme na lov je důležité si, kromě odpovídajícího oblečení, vybrat si i správné boty. V nich strávíme v lese poměrně dost času, takže je třeba zvolit pečlivě – správnou velikost, materiál nebo třeba typ podrážky. Výběr loveckých bot se nijak neliší od výběru jakýchkoliv jiných bot. Také je třeba zvolit správnou velikost a nedbat na univerzální číslování a raději si vše vyzkoušet.


Co se v článku dozvíte?

1. Jaké „sezonní“ typy bot existují.
2. Jaké jsou nejuniverzálnější boty a jaké se hodí jen pokud se specializujete.
3. Jak se liší boty na aktivní lov a lov, kdy spíše čekáte na stanovišti.
4. Jaký typ bot zvolit, jak vysoké a pevné mají být, aby nohu bezpečně udržely, ale
přitom byly vhodné i na delší pochody.
5. Jaké boty vybrat k cestám do zahraničí.

Obecná pravidla pro výběr loveckých bot

Pří výběru velikosti bot, což platí obecně, ať už se bude jednat o boty na lov, do divadla, či kamkoliv jinam (i když možná právě zde je to, vzhledem k času, který v nich budete trávit, opravdu důležité) se rozhodně nestačí řídit univerzálními velikostmi, ale vždy je nutné si boty přímo vyzkoušet. Každý výrobce může mít tyto velikosti oproti ostatním trochu posunuté. Boty si zkoušejte i se všemi vrstvami ponožek, které v nich budete nosit – jen ponožky samotné mohou nohu „zvětšit“ až o půl čísla.

Abyste si v botách nezvrknuli kotník, vybírejte boty vysoké a šněrovací. Je třeba si také dát pozor na to, aby byly stabilní, tlaku se nepoddávaly. Sice to možná může být při delší chůzi nepříjemné, ale vzhledem k tomu, že na lovu se pravděpodobně budete pohybovat v obtížných terénech, ještě zpevněný kotník velmi oceníte. Boty by se ale měly dát dobře sundat. Systém šněrování musí být navržen tak, aby samovolně nepovolil, ale přitom jste si boty dokázali zout do pár minut.

A malý tip na závěr, který se opět hodí téměř při jakémkoliv nákupu. Při koupi si dejte pozor, do kdy platí záruka a zda je možné zboží reklamovat či, pokud by vám neseděla velikost, vyměnit.

Záleží na ročním období

Když boty vybíráme, měli bychom si uvědomit, na jaké roční období je plánujeme užívat. Liší se totiž, pokud počítáme, že budeme na lov chodit v parném srpnu nebo v mrazivém lednu. A od toho se odvíjí i typ terénu – zvolíme jiné boty na lov v letním lese a jinou, pokud počítáme, že se budeme brodit sněhem. A s tím souvisí i materiál a impregnace, kterou zvolíte. V létě se dají očekávat spíše v bouřky, v zimě neprší téměř vůbec, ale zato na podzim musíme s deštivým počasím počítat.

V základu se vyrábí boty na tři typy sezon – brzkou, střední a pozdní.

Brzká sezona

Období pozdního léta a začátku podzimu. Dbát byste měli především na pohodlnost, boty by měly být lehké a vzdušné, aby snadno provětrávaly. Právě toto období je ideální pro chození nalehko. Nemusíte tahat žádné těžké vybavení, ještě není zima a stačí vám tak jen jedna či dvě vrstvy oblečení, ani boty nemusíte hledat žádné zvláště odolné. Spíše dbejte na již zmíněnou lehkost prodyšnost. Ideální jsou neizolované boty kolem 200g. Měli byste být ale připraveni na to, že můžete pěkně zmoknout, proto volte voděodolné technologie jako GORE-TEX nebo Dry-Plus. Pokud počítáte s tím, že budete lovit spíše v suchém areálu, kde promoknuté nehrozí, klidně od jakékoliv voděodolnosti upusťte.

Tento typ obuvi je také ideální pro rychlejší, lehčí myslivost nebo lov ptáků.

Střední sezona

Obuv pro podzimní sezonu, která se vyznačuje především širokou varietou možností využití. Právě tyto boty vám poslouží v nejširší škále klimatických podmínek. Pokud tedy chcete zvolit pouze jeden univerzální pár bot, měly by to být právě tyto. Váhově se boty pohybují mezi 400 a 800 gramy. Díky lepší izolaci je užijete také na horách či v severních oblastech, kde je prvně zmíněný typ bot celoročně spíše nevhodný. Pozor ale na chladné ranní mlhy – boty vás ráno sice zahřejí, ale pak nastává problém během dne, kdy se na podzim teploty mohou radikálně zvedat. A pokud v zimě provozujete aktivní lov, nic sedavého, opravdu aktivní lov, využijete tyto boty též.

Boty této kategorie mají voděodolné membrány, díky kterým vás ochrání proti dešti, sněhu a samozřejmě rose. Pokud je chcete nosit v opravdu mrazivých podmínkách, stačí si do nich vzít teplé, nejlépe vlněné ponožky a mohou vám posloužit stejně dobře jako boty třetí kategorie.

Pozdní sezona

Pokud se své lovecké vášni oddáváte v mrazivých zimních dnech, kdy padá sníh a teploty padají hluboko pod bod mrazu, měli byste zvolit tyto třetí, nejodolnější a nejlépe odizolované boty. Váží i kilo nebo více, ale tak vám zajistí tu nejlepší ochranu pro lov v zimě či lov, kdy se příliš nehýbete a čekáte na jednom místě. Boty mají silnou izolaci, chránící před studeným vzduchem a mimo to i vložky, které zachycují teplo. Nejsou ale vhodné pro dlouhé pochody nebo dokonce běhy, používat byste je měli spíše opravdu jen k přemístění na vaše stanoviště.

Lovecké boty do vody

Samostatnou kategorií jsou pak boty, které použijete na lov v zamokřeném terénu – holínky. Nejedná se o klasické „venkovské“ gumáky, tyhle se musí dát stáhnout kolem nohy, musí být pevnější a odolnější. Ale na dlouhé trasy v nich rozhodně nevyrážejte, daleko byste nedošli.

Záleží i na terénu

Samozřejmě byste měli dbát i na to, v jakém terénu se pohybujete a jak aktivní lov provozujete. Pokud hodně chodíte, zejména v horském, obtížném terénu, je vhodné dbát i na správný výběr podrážek, měla by být měkká, ohebná a podporovat pohyblivost a  udržení rovnováhy. Vzor volte spíše hlubší.

Rozdíl je i v tom, jak často (a, opět, kde) chcete boty využívat. Obtížný terén vyžaduje odolnější boty, zatímco pokud jste pouze občasnými lovci, zas tolik na to dbát nemusíte.

Pokud počítáte s tím, že vyrazíte na lov do zahraničí, měli byste uvažovat nad koupí bot, které mají ochranu proti hadům. U nás sice jedovatých hadů příliš nežije, ale pokud vyrážíte za dobrodružstvím někam, kde jsou hadi na denním pořádku, rozhodně nad koupí takových bot zauvažujte. V takových botách je, kromě všeho ostatního, ještě zabudovaná ocelová špička, která chrání prsty před jedovatým hadím uštknutím.

10 bodů, kterými se řídit při výběru loveckých bot

A na závěr v přehledném shrnutí vše, co byste měli vědět, když si chcete vybrat boty na lov nebo myslivost.

1. Boty by měly být vysoké se zpevněným kotníkem a bezpečným šněrováním.

 

2. Musí být pohodlné a dát se z nich snadno vyzout.

 

3. Je nutné si je vždy nejdříve vyzkoušet, neřídit se univerzálním číslováním.

 

4. Pokud vybíráte boty na lov v pozdním létě, hodí se spíše boty lehké, bez izolace, mohou být i bez voděodolné membrány. Taková obuv je ideální i na dlouhé pochody, aktivní lov a lov ptáků.

 

5. Nejuniverzálnější boty jsou ty na střední sezonu – podzimní. Ty se mohou hodit prakticky kdekoliv, jsou už více izolované, měly by být i voděodolné. Jsou o něco těžší a ideální do obtížnějších terénů. Použít je můžete i v zimě při aktivním lovu.

 

6. Boty na pozdní sezonu jsou nejtěžší, nejvíce vás zahřejí, udrží nohy v suchu a teple a jsou odolné i proti sněhu. Není však vhodné používat je při aktivním pohybu, nejsou příliš provětrávané.

 

7. Pokud plánujete lov ve vyloženě zamokřených oblastech, ideální jsou lovecké holínky.

 

8. Podrážka by měla být měkká, ohebná, s hlubokým vzorem tak, aby pomáhala udržovat rovnováhu.

 

9. V případě cest do zahraničí není nad škodu koupit lovecké boty s ochranou proti hadům – železnou špičkou.

 

10. A při každé koupi pozor na to, zda je možné dát boty reklamovat, či si je vyměnit.

Příspěvek Jak vybrat lovecké boty? pochází z Terčík.cz

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.