Poslední pokus Hitlera: Bitva v Ardenách

Poslední pokus Hitlera: Bitva v Ardenách

04. 01. 2020, 13:49

O bitvě v Ardenách nejde mluvit jinak, než jako o poslední zoufalé snaze Němců zvrátit průběh 2. světové války. Hitler 16. prosince 1944 svým velitelům rozkázal, aby se pokusili prolomit linie spojenců a přetočit poslední válečné dění ve svůj prospěch. Němcům se to ale nepodařilo a spojenci měli prostor k ukončení konfliktu.

zdroj: youtube.com

Základní informace o bitvě

Ardenská ofenzíva, neboli také podzimní mlha, byla bitva, do které bylo na rozkaz Adolfa Hitlera zasazeno více než 250 tisíc vojáků ve čtrnácti pěchotních divizích. Jako podporu měli celkem pět tankových divizí. Proti této německé síle na začátku stálo pouze 80 tisíc amerických vojáků.

Bitva v Ardenách začala brzy ráno a byla směřována na nejslabší část spojenecké linie. Toto místo bylo v neprostupných ardenských lesích, kde spojenci útok očekávali nejméně, protože věřili, že v těchto místech není možné provést masivní ofenzívu. Když se k této nepřipravenosti přidá ještě hutná mlha na začátku února, která spojencům neumožnila vzdušnou podporu, tak je Hitlerova armáda  ve výhodě. Na začátku tyto výhody německé armády zapříčinily ústup Američanů a jejich upadnutí do zajetí.

Rychlý postup Němců však neměl jenom pozitiva, protože v oblasti vznikla místa, kde Němci museli své jednotky ponechat. Např. v oblasti Bastogne byly německé jednotky vázány, protože zde zasáhli příslušníci 101. vzdušné výsadkové divize, kteří oblasti ubránili i přes obrovský nápor německých útočníků.

zdroj: youtube.com

Triky a podlosti

Německá armáda v ardenské bitvě používala spoustu neférových strategií a triků. Zajímavé bylo využití anglicky mluvících speciálních jednotek, které se převlékli do ukořistěných amerických uniforem a sabotovali spojeneckou komunikaci. Povedlo se jim tak udělat zmatek v amerických řadách, Američané si vzájemně přestali věřit a tato nedůvěra zůstala i po dopadení špionů. Po této akci museli i někteří generálové prokazovat svou totožnost a byli zkoušené otázkami z amerických dějin a sportu.

zdroj: youtube.com

Válečné zločiny a úspěchy

Bitva v Ardenách trvala několik týdnů a byla velmi krutá. Na obou stranách byly obrovské ztráty můžu. Byly páchány válečné zločiny, hlavně příslušníky Wehrmachtu, kteří např. u města Malmedy povraždily 71 amerických zajatců. Na druhé straně Američané triumfovali férovým způsobem, když zajali celkem 7500 vojáků 106. pěší divize, kteří se vzdali i Schee Eifel.

zdroj: youtube.com

Závěrečný účet

Na začátku ledna 1945 se Spojencům podařilo průběh bitvy otočit a vzít si své pozice zpět. I přes to, že americké ztráty byly větší než ty německé, dá se říct, že obrana byla úspěšná. Němci ztratili cca 67 tisíc vojáků, které neměli jak doplnit, zatímco Američané neměli problém svých 80 tisíc ztracených vojáků nahradit. Celá akce tak skončila neúspěchem Německa a toto poslední vzepětí předznamenalo i konec války.

Příspěvek Poslední pokus Hitlera: Bitva v Ardenách pochází z Terčík.cz

Komentáre

Diskusia je prázdna.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.