Mochna husí – bylina se silnými léčivými účinky.

Mochna husí – bylina se silnými léčivými účinky.

05. 01. 2020, 14:11

Mochna je víceletá, nízká, plazivá bylina s až 80 cm dlouhými výběžky, které mají na uzlinách kořenující výběžky. Listy jsou v primární růžici řapíkaté, přetrhované lichozpeřené, až 20 cm dlouhé, na rubu jsou stříbřitě hedvábně chlupaté, mají 4-12 jařem velkých lístků, mezi kterými leží malé celokrajné nebo zubaté lístky. Květy jsou jednotlivé, úžlabní, 5četně a žluté. Kvete od května do srpna.

 

Výskyt

Najdeme ji na loukách, travnatých březích, pastvinách, návsích, na okrajích cest, rumištích a na pustých místech. Preferuje výživné, hlinité, dusíkaté, vlhké a zasolené půdy.

 

zdroj: youtube.com

Použití

Jako droga slouží kvetou nať, kterou sbíráme v květnu a červnu. Suší se ve stínu nebo při umělém sušení za teploty do 40°C. Občas se také sbírá kořen, a to od září do listopadu, který se umytí usuší a následně práškuje. Droga působí hlavně na hladké svalstvo, takže uvolňuje křeče, působí protizánětlivě a svíravě.

Podle J. A. Zentricha ji můžeme použít proti křečím, při kolikových bolestech nebo krvavých průjmech, při peptickém vředu, břišních, žlučníkových nebo ledvinových kolikách, proti svalovým křečím nebo cévním křečím, které jsou způsobeny např. špatným prokrvením končetin. Dále také při lehčích formách angíny pectoris nebo při menstruačních potížích. Zevně se používá v koupelích na špatně se hojící nebo mokvající rányDroga také povzbuzuje chuť k jídlu, působí protizánětlivě a ochranně na sliznice trávícího ústrojí, protiprůjmově, podporuje činnost jater a tvorbu žluči.

Odvar se připravuje z 1-2 čajových lžiček drogy na šálek vody, poté se vaří 3 minuty a podává se 3x denně. Nebo se podává ve formě prášku, kdy 3-4x denně na špičku nože, zapijeme čajem nebo červeným vínem.

 

zdroj: youtube.com

Obsažené látky

Obsahuje katechinové třísloviny (asi 2%), flavonoidy, tormentol, hořčiny, organické kyseliny, cholin, pryskyřici, sliz, vitamín C, lithium a dosud neznámou látku utišující křeče, v oddenku pak mastné kyseliny, minerální látky, tormentol aj.

 

Příspěvek Mochna husí – bylina se silnými léčivými účinky. pochází z Terčík.cz

Komentáre

Diskusia je prázdna.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.