Čtení z mapy

Čtení z mapy

19. 10. 2019, 14:14

Mapy

Naučte si číst z map, aby Vám pak nepřekvapilo, až to budete potřebovat. Na mapě si také určitě všimnete mřížky, protože spousta map má nějaký systém souřadnic nebo typ mřížky, který závisí na zemi původu. Mřížka obecně vytváří čtverce o hraně dlouhé 1 km a linie probíhající od severu k jihu a od východu na západ. Mřížka je potřebná při orientaci na mapě, zpřesňuje použití azimutu a usnadňuje odhad vzdálenosti.

Mapa ČR

zdroj: google.com

Měřítko

Měřítko mapy nám říká, kolikrát je menší určitá vzdálenost odměřené na mapě, než vzdálenost ve skutečnosti. Na mapě je měřítko pod dolním okrajem, mapy a to jak číselní, tak grafické.

1 cm na mapě:

1:25 000 je 25 000 cm= 250 m ve skutečnosti

1:50 000 je 5 0000 cm = 500 m ve skutečnosti

1:100 000 je 100 000 cm= 1000 m ve skutečnosti

Měřítko

zdroj: google.com

Orientační body

Dále si vysvětlíme co jsou to orientační body, jsou to dobře viditelná a znázorněná místa na mapě. Za orientační bod si můžete vybrat cokoliv, ale bod musí mít nápaditý vzhled. Vhodné orientační body mohou být věžovité stavby, stožáry, mosty, kopce, údolí, řeky apod. Pokud se naučíte hledat orientační body, můžete podle nich postupovat a určovat nové a nové.

Orientační body

zdroj: google.com

Pokud jste se ztratili, můžete podle orientačních bodů najít, kde se nacházíte. Nejprve si určete dva orientační body a sever, které spojíme. Vznikne tak bod, na kterém právě stojíte.

 

 Vrstevnice

Dalším prvkem, který najdeme na turistické mapě, jsou vrstevnice. Vrstevnice je myšlená čára spojující místa se stejnou nadmořskou výškou. Hlavní vrstevnice jsou vyznačeny tmavší nebo silnější čárou a je na nich číslem vyznačena nadmořská výška. Podle tohoto čísla zjistíme, na který směr svah stoupá nebo klesá, číslo je napsáno hlavičkou do kopce. Také platí, že čím více jsou vrstevnice blíž u sebe, tím je sklon svahu prudší, a čím jsou vrstevnice kudrnatější, tím je terén členitější. Pokud se ve vrstevnicích naučíme orientovat, poznáme jaký nás čeká terén a podle toho naplánovat trasu. Zvolte si mapy s ekvidistancí 20-25, při ekvidistanci 50 m nebo 100 m je schopnost číst terén zhoršena.

Vrstevnice

zdroj: google.com

Sestrojení profilu cesty 

Takto poznáte, jak terén doopravdy vypadá. Sestrojení profilu trasy Vám pomůže při plánování výprav do příprav, ale může také ulehčit orientaci v krizové situaci. Vždy se hodí si tuto metodu procvičovat.

Profil cesty

zdroj: google.com

Barvy stezek

A na závěr si povíme, co znamenají určité barvy stezek.

Červená – dálkové, nebo hřebenové trasy

Modrá – významnější trasy

Zelená – místní trasy

Žlutá – krátké trasy, spojovací stezky, zkratky

 

Příspěvek Čtení z mapy pochází z Terčík.cz

Komentáre

Diskusia je prázdna.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen správně fungovat.  Snažíme se vylepšovat služby i díky analýze informací. Nebojte, vše bedlivě střežíme.